Bevalling en kraambed

Wensen ten aanzien van de bevalling
Het krijgen van een kind is een bijzondere ervaring voor ouders. Wij zullen ons ervoor inzetten dat de geboorte van jullie kind behalve zo veilig als mogelijk ook zo prettig mogelijk verloopt. Zelf kun je hieraan meehelpen door gezond te leven en door je voor te bereiden op de komst van de baby bijvoorbeeld door een cursus te volgen en/of een goed boek te lezen. Kom ook naar onze voorlichtingsavond ‘Voorbereiding op de bevalling’, zie Voorlichting en cursussen. Wij staan open voor al je wensen. Sommige vrouwen willen naast de partner meer mensen bij de baring. Anderen hebben voorkeur voor in bad bevallen of op de baarkruk. Vaders willen soms de baby helpen aanpakken. Ook als je je zorgen maakt over de bevalling of pijnstilling wenst kun je bij ons terecht. Als je met vertrouwen in jezelf, je partner en in ons als verloskundigen aan je bevalling begint heb je de beste start voor een goede baring.

Thuis of poliklinisch bevallen
Als je geen medische indicatie hebt en dus gezond zwanger bent mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevalt. Een van ons begeleidt de bevalling met assistentie van een kraamverzorgende (thuis en UMCN) of verpleegkundige (CWZ).
Wellicht overbodig te vermelden: thuis bevallen is zeker zo veilig als in het ziekenhuis. Volgens sommige onderzoeken zelfs veiliger: je hebt minder kans op onnodige ingrepen en op (ziekenhuis)infecties. Wij vinden dat je daar moet bevallen waar je je het prettigst voelt. Als je poliklinisch wil bevallen dan mag je meestal zelf een ziekenhuis kiezen. Bij grotere afstand of tijdens spitsuur kunnen wij aanraden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan bevallen. Voor ons staat veiligheid voor moeder en kind voorop.

Medische indicatie
Het kan zijn dat de bevalling niet ‘volgens het boekje’ verloopt. Bijvoorbeeld omdat de bevalling te lang duurt of omdat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Dat heet een medische indicatie. In dat geval dragen wij de medische zorg over aan de gynaecoloog of kinderarts in een van de twee ziekenhuizen in Nijmegen (UMCN of CWZ). We bespreken de situatie met je, gaan met je mee tot de zorg goed is overgedragen en geven ook jouw wensen door. Als de bevalling in een gevorderd stadium is blijven we meestal aanwezig tot en met de geboorte van de baby. De medische zorg wordt dan verricht door de verloskundigen en artsen in het ziekenhuis, onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Ook kan er dan een kinderarts bij de geboorte aanwezig zijn. De kans op een medische indicatie bij een eerste bevalling is ongeveer 50%, bij een volgend kind 20%.

 

 

Controles na de bevalling
De eerste week komen wij om de andere dag langs om te kijken hoe het gaat. De dagelijkse controles van moeder en kind, zoals temperatuur, polsslag, het wegen van de baby en het controleren van de hoeveelheid bloedverlies worden in eerste instantie verricht door de kraamverzorgende. Zij helpt ook bij de voeding van de baby en geeft handige tips voor de verzorging. Als verloskundigen houden wij de controles bij en komen in actie bij problemen. Ook worden eventuele hechtingen zo nodig verwijderd. Verder geven wij informatie over onderwerpen als borstvoeding en anticonceptie.
Samen met de kraamverzorgende verzorgen wij aan het eind van de kraamweek de overdracht naar de het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige en arts van het bureau nemen dan geleidelijk de zorg voor de baby over, zoals groeicontrole, voeding en de inentingen. De GGD komt voor de hielprik* en de gehoorscreening.

*De hielprik is een landelijk onderzoek naar aangeboren (stofwisselings) ziekten. Kinderen met aanleg voor deze ziekten hebben een dieet of medicijnen nodig. Je krijgt van ons tijdens de zwangerschap een folder met meer informatie hierover. Je kunt ook kijken op www.rivm.nl/hielprik

Borst/fles-voeding
De keus welke voeding de baby gaat krijgen is vrij voor de ouders. Wij zullen jullie ondersteunen bij welke keus jullie ook maken. Wel vinden wij het zinvol op te merken dat borstvoeding gezondere voeding voor baby's is dan flesvoeding: borstgevoede baby's zijn minder vaak ziek, hebben minder darmkrampjes en leggen een betere basis voor latere gezondheid: kinderen krijgen later minder vaak allergieën, suikerziekte, overgewicht of hoge bloeddruk. Zieke of te vroeg geboren baby's hebben betere genezings- en overlevingskansen als ze borstvoeding krijgen. Zie bij Links voor meer informatie over borstvoeding. Toch lukt het niet altijd borstvoeding te geven. Flesvoeding is dan het beste alternatief.

Nacontrole
Zes weken na de bevalling kom je nog een laatste keer naar ons spreekuur voor de verloskundige nacontrole. We controleren of jij weer fit en gezond bent, geven zo nodig advies en vernemen graag of onze zorg tijdens zwangerschap, baring en kraambed naar wens was. Indien van toepassing bespreken we of de complicaties bij de bevalling gevolgen hebben voor een eventuele volgende zwangerschap. Verder komt ook de anticonceptie aan bod (zie ook het spiralenspreekuur).

Het spiralenspreekuur
Vanaf 1 november 2015 kun je binnen het VCN ook terecht voor het plaatsen van een spiraal. Eefje Baars (verloskundige van Cyclus) plaatst daar samen met Annemiek Schuurman (verloskundige van Donna) spiralen. Het spiraal is een kunststof ankertje (24-36mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoeder hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraal later weer te kunnen verwijderen. Er zijn verschillende soorten spiralen. De twee meest gebruikte soorten zijn het koperspiraal (met koperdraad omwikkeld) en het hormoonspiraal (dat het hormoon progestageen afgeeft). Het spiraal is een van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn. Voor informatie en verwijzing kun je terecht bij onze praktijk.