Veel aanstaande ouders willen meer weten over de gezondheid van hun baby. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Een klein aantal kinderen heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Enkele aandoeningen kunnen getest worden in de zwangerschap.
Er zijn twee soorten screening: onderzoek naar belangrijke chromosoomaandoeningen:
1. De NIPT, een bloedtest waarbij in het bloed van de moeder wordt onderzocht of het ongeboren kind mogelijk een chromosoomafwijking heeft die ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben voor het kind. Bekijk voor meer informatie de folder of de video
En onderzoek naar mogelijke lichamelijke afwijkingen:
2. De 13 weken echo, een medisch onderzoek waarbij wordt gekeken of er mogelijk lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn. Je kunt alleen kiezen voor de 13 weken echo als je deelneemt aan de wetenschappelijke Imitas studie. Bekijk de folder of de video Ten behoeve van de beeldvorming wordt de 13 weken echo soms inwendig gemaakt.
3. De 20 weken echo, bij deze echo worden organen en structuren van de baby bekeken. Ook wordt de groei van de baby beoordeeld, evenals de plaats van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Bekijk de folder of de video Bij vermoeden op een afwijking of bij het voorkomen van een afwijking in de familie wordt de 20 weken echo in het Radboudumc gemaakt.
Tijdens de eerste afspraak geven wij, indien gewenst, informatie over deze onderzoeken en krijg je folders mee.
Vrouwenkliniek Nijmegen
De bovenstaande echo's kunnen worden uitgevoerd bij Vrouwenkliniek Nijmegen. Voor vervolgonderzoek verwijzen we naar naar de afdeling Prenatale Diagnostiek van het Radboudumc in Nijmegen.
Het feit dat er tegenwoordig technieken zijn waarmee aanstaande ouders hun ongeboren kind kunnen laten onderzoeken, plaatst jou als aanstaande ouder voor de keuze of je dat wil of niet. Wil je je wel laten testen? En zo ja, welke testen wil je doen? En wat doe je als de uitslag van de test slecht uit valt? Laat je goed informeren voordat je de keuze maakt, bijvoorbeeld tijdens de eerste afspraak bij de ons Hopelijk helpt dit om een voor jou goede keuze te maken. Wel testen of niet testen? De keuze is aan jullie.
Onzekerheid
Ouders die kiezen voor een test of onderzoek hopen natuurlijk dat de uitslag goed is. Een goede uitslag stelt gerust maar sluit de kans op het krijgen van een kind met een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking niet geheel uit. Een afwijkende uitslag veroorzaakt onrust en brengt nieuwe keuzes met zich mee. Laat je aanvullend onderzoek verrichten? Wat houdt dit onderzoek in? Na vervolgonderzoek kan blijken dat er niets aan de hand is. Er is alle reden om van tevoren al goed na te denken over mogelijk te nemen besluiten in het vervolgtraject. Hierin wordt je ook door ons begeleid.
Meer informatie
Vraag ons gerust om verdere informatie. Ook zijn er websites en instanties die je verder kunnen helpen:
https://www.pns.nl/prenatale-screeningen
https://www.downsyndroom.nl/
https://erfelijkheid.nl/
http://www.ziekteonbekend.nl