Voorlichting & Cursussen

Als je zwanger bent gaat er een wereld voor je open. Een goede voorbereiding draagt bij aan een betere ervaring. Hieronder lees je verschillende manieren om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn. Kijk ook eens bij documenten en handige links voor aanvullende informatie.

Voorlichtingsactiviteiten van het Verloskundig Cursuscentrum Nijmegen en omstreken

Wij raden je aan, zeker bij een eerste zwangerschap, om onze voorlichtingsavonden te volgen. Rond 34 weken bespreken we jullie persoonlijke wensen rondom de bevalling tijdens het spreekuur, neem dan liefst je partner mee. We geven informatie over de bevalling en een beladvies: wanneer bel je ons als het zover is?

Voor alle zwangere vrouwen en partners in de regio Nijmegen biedt het Verloskundig Cursuscentrum Nijmegen cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten. De voorlichtingsavonden worden meermalen per maand gegeven door zorgverleners uit de regio. Hieronder geven we in het kort informatie. Aanmelden kan online.

.

  • Voorlichtingsavond: Voorbereiding op de bevalling! Voor vrouwen en partners tussen 29 en 36 weken zwangerschap. Naarmate de bevalling dichterbij komt neemt de behoefte aan informatie toe. Op deze avond wordt uitgebreid informatie gegeven: wat kunnen jullie verwachten, thuis of in ziekenhuis bevallen, welke vormen van pijnstilling zijn er en hoe verloopt de eerste week na de bevalling.
  • Voorlichtingsavond: Het geven van borstvoeding. De lactatiekundige geeft informatie over borstvoeding, óók voor degenen die nog geen keuze over voeding hebben gemaakt. Je krijgt veel praktische tips. Zo neemt de kans op succesvol voeden toe. Voor vrouwen en partners vanaf 25 weken zwangerschap.
  • Voorlichtingsavond: Ouderschap. Maak op een laagdrempelige manier kennis met twee belangrijke thema’s: contact met je baby en ouderschap. Een kinderpsychologe en een verpleegkundige van het consultatiebureau bieden informatie aan over voorbereiding op het ouderschap. Voor (aanstaande) ouders tussen  28 en 36 weken zwangerschap.
  • Samen Zwanger: 5 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur begeleid door een verloskundige. Meld je aan via de link van het VCN.

 

Andere zwangerschapscursussen

Er bestaan veel verschillende cursussen om je voor te bereiden. Het kan helpen om je keuze te maken als je eerst je doel inzichtelijk hebt. Kies je voor ontspanning, dan zijn yoga en pilates bijvoorbeeld geschikt. Blijf je liever actief onder begeleiding, dan zijn zwangerfit en Mom in Balance goede keuzes. Kiezen jullie ervoor om samen een cursus te doen, dan kun je denken aan Samen Bevallen of Hypnobirthing. Bereid je je liever zelf voor, kijk dan bij  adviezen-voor-zwangeren voor boekentips en leuke podcasts. 


Tot slot

Elke zwangerschap en bevalling is uniek. Zelfs met alle voorbereiding kan niemand voorspellen hoe het precies zal verlopen. Een goede voorbereiding helpt je een eind op weg en kan angst en onzekerheid wegnemen. Het helpt als je vertrouwen kan hebben in jezelf, in je partner en je omgeving. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jullie terug kunnen kijken op een goede geboorte.