Adviezen voor zwangeren

Over het algemeen kun je alles blijven doen wat je daarvoor ook deed zoals sporten, seks en op vakantie gaan. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert en een aantal leefregels in acht neemt. Hieronder vatten we de belangrijkste adviezen samen.

Adviezen

• Voeding. Eet gezond en gevarieerd. Ga in de zwangerschap niet lijnen. Eet geen (half) rauw vlees zoals biefstuk, tartaar of filet américain. Hierin kan toxoplasmose voorkomen. Om dezelfde reden moeten groenten en fruit altijd goed gewassen worden. Eet geen zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru). Hierin kan de listeria-bacterie groeien. Meer informatie over gezond eten in de zwangerschap vind je bij het voedingscentrum of download hun ‘ZwangerHap’ App. Voor begeleiding bij een gezond voedingspatroon werken wij samen met diëtiste Maaike Brinkhorst. Zij houdt maandelijks spreekuur bij ons op de praktijk. Inname van extra vitamines is bij gezond en gevarieerd eten niet nodig, behalve foliumzuur en vitamine D. Teveel vitamine A uit dierlijke producten kan de baby schaden. 

Geadviseerd wordt om foliumzuur te slikken tot een zwangerschapsduur van 10 weken. Het best kan hiermee begonnen worden als je zwanger wilt worden maar ook als je al zwanger bent en je dit advies leest is starten nog zinvol. Foliumzuur vermindert de kans op een baby met open rug en een hazenlip.

In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Draag handschoenen bij het verschonen van de kattenbak en werken in de tuin of laat deze klusjes aan een ander over. 

Mogelijk is het gedurende de eerste 3 maanden van de zwangerschap verstandig om een saunabezoek te vermijden. De verhoging van je lichaamstemperatuur zou een nadelig effect kunnen hebben. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Rook niet en vermijd rokerige ruimten. Baby's krijgen minder toevoer van bloed en zo minder zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast ontstaat een toename van giftige stoffen. Baby's van rokende moeders zijn bij de geboorte vaker te klein en vaker ziek. Stoppen met roken is moeilijk maar veel beter dan minderen. Wij willen je ermee helpen. Ga naar 'rookvrijookjij' en de website van het Trimbos instituut voor hulp en informatie.

Drink geen alcohol. Het is schadelijk voor de baby omdat het invloed heeft op de ontwikkeling van de cellen.  Lees hier meer over op alcoholenzwangerschap.

Gebruik geen drugs. Het kan de ontwikkeling van de baby ernstig beïnvloeden. Meer informatie via Jellinek'

Gebruik medicijnen slechts op advies van je dokter of verloskundige. Vertel dat je (mogelijk) zwanger bent, ook bij de apotheek en/of de tandarts. Lees bij zelfhulpmedicijnen altijd in de bijsluiter het advies voor zwangeren, dit geldt ook voor crèmes. Bij twijfel: niet gebruiken. Bij pijnklachten kun je zonder bezwaar paracetamol gebruiken.

Bij tand- of mondklachten: breng een extra bezoek aan de tandarts. Er is een relatie tussen langdurig ontstoken tandvlees en vroeggeboorte.

Blijf in beweging! Een goede conditie draagt bij aan een gezonde zwangerschap, bevalling en een vlot herstel. Verlaag de intensiteit of stop wanneer je er klachten van krijgt. Je kunt op zoek naar een alternatief zoals zwemmen, wandelen of fitness. Sporten waarbij je snel botst of valt zijn minder verstandig, vooral na 20 weken. Diepzeekduiken wordt afgeraden.

Ga gerust op vakantie als je zwanger bent. Vliegen kan bij de meeste maatschappijen tot 32 weken. Bij verre, meestal tropische bestemmingen, kan er een verhoogd infectierisico zijn waarvoor inentingen nodig zijn. Raadpleeg de GGD en meldt dat je zwanger bent. Sommige bestemmingen worden afgeraden voor zwangeren. Het is niet aan te raden langdurig op grote hoogte, boven 2000 meter, te verblijven.

Seks mag. Wij geven het advies (tijdelijk) met seks te stoppen bij verlies van bloed of vruchtwater of als vrijen pijn doet. Bespreek dit met ons.

Sommige werkomstandigheden kunnen risico’s meebrengen. Wij bespreken dit tijdens de intake. Meer informatie via de website van de Rijksoverheid.

Bij vragen of problemen: raadpleeg ons. 

 

Boeken

Er zijn veel boeken over zwangerschap en de bevalling verkrijgbaar. Veel boeken zijn vertalingen uit andere landen waar andere gebruiken bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de thuisbevalling die in veel landen niet mogelijk is of de kraamverzorgende die daar niet bestaat. Kies dus liever voor een oorspronkelijk Nederlands boek. Hieronder enkele tips:

  • 'Veilig Bevallen' van verloskundigen Smulders en Croon gaat in op alle vragen over bevallen en de begeleiding hierbij door de verloskundige en is een goede voorbereiding op bevalling.
  • 'Veilig Zwanger' van dezelfde schrijfsters heeft dezelfde invalshoek maar dan over de zwangerschap.
  • 'De Geboortegids' van Mariël Croon en Joris van der Post (gynaecoloog).
  • De boeken van Diana Koster (verloskundige en vrouwencoach) ‘Perfecte moeders bestaan niet’ en ‘Perfecte bevallingen bestaan niet’. Voor zwangeren en moeders die uit balans zijn geraakt.
  • ‘Mama’en’ geschreven door Nina Pierson, ondernemer en moeder. Boek waarin jij als vrouw centraal staat en je helpt sterk te voelen en je leert op jezelf te vertrouwen.
  • In ‘Het grote wonder’ van Lennart Nilsson en Lars Hamberger wordt met unieke kleurenfoto’s de ontwikkeling van de menselijke vrucht weergegeven. 

 

Podcasts

  • Zwanger & zo’ podcast met betrouwbare informatie van verloskundigen over zwanger zijn, bevallen en alles wat daarbij komt kijken.
  • De verwachting’ podcast waarin vrouwen open en eerlijk terugblikken op hun zwangerschap, bevalling en het vierde trimester.
  • Verloskees’ podcast door verloskundige waarin zij met andere zorgverleners ingaat op onderwerpen rondom de zwangerschap en bevalling.
  • Mooie bevallingen’ podcast over bevallingen met de nadruk op mooie ervaringen, de podcast is gemaakt door een geboortecoach.
  • 'Bevallen, de sunny side' podcast door een geboortecoach, hypnobirthing docent en moeder om positiviteit rondom bevallen te delen.
  • Podnataal’ podcast is gemaakt door een freelance radiomaker en journalist. Ze vertelt over haar eigen zwangerschap, experts komen aan het woord en er worden bevallingsverhalen gedeeld.
  • 'Mama’en' podcast gaat in op zwangerschap, bevallen en de kraamtijd met verschillende deskundigen. Gemaakt door een moeder en ondernemer.

Kijk voor aanvullende informatie ook eens bij documenten en handige links.