Corona nieuws en maatregelen

Lees hier over het laatste nieuws en de maatregelen rondom het coronavirus. 

 

6-4-2021

Informatie voor onze zwangeren die woonachtig zijn in Duitsland

Omdat toegang tot Duitsland enkel mogelijk is als je bezit over een negatieve Covid-19 testuitslag die maximaal 72 uur oud is. Hebben we op dit moment moeten besluiten om in Duitsland géén huisbezoeken meer af te leggen. De testlogistiek is in Nederland nog niet optimaal, voldoet niet of is dermate prijzig dat we hier geen beroep op kunnen doen voor de enkele clienten die in Duitsland wonen.

Dit betekent concreet dat de kraambezoeken telefonisch of per beeldbellen zullen plaatsvinden. Consulten of beoordeling rondom de bevalling zullen plaatsvinden op de praktijk. Het staat jullie vrij om over te stappen op het Duitse zorgsysteem totdat de beperkingen komen te vervallen. We denken uiteraard graag met jullie mee; er zijn bijvoorbeeld clienten die ervoor kiezen om in Nederland bij familie te verblijven tijdens en/of de eerste week na de bevalling.

8-1-2021

Maatregelen rondom onze verloskundige zorg

Spreekuur

 • Wij dragen een mondkapje en waarderen het als jij dit ook doet. Doe deze al op bij binnenkomst in onze praktijk en houdt hem op tijdens het consult.
 • Heb jij, of je partner, klachten. Laat je dan testen en kom niet naar de praktijk. Overleg met ons om je afspraak te verzetten.
 • In onze nieuwe wachtkamer is het goed mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. Toch vragen we je niet te vroeg te komen om de wachtkamer zo leeg mogelijk te houden.
 • Kinderen mogen niet mee naar het spreekuur.
 • Kom alleen naar de afspraak. Je partner mag mee naar de echo’s, het intakegesprek en naar het gesprek over de bevalling, hierbij houden we de 1,5 meter in acht.
 • Desinfecteer je handen als je de praktijk binnenkomt.
 • We houden de consulten zo kort mogelijk.

Bevalling

 • Bij de bevalling mag er 1 extra persoon bij je zijn naast je partner, mits de 1,5m gewaarborgd kan blijven. Afhankelijk van de ontwikkelingen m.b.t. besmettingen in de regio kunnen ziekenhuizen deze regel per direct aanpassen. Vraag dus bij aanvang van de bevalling de op dat moment geldende regels na.
 • Bij de bevalling dragen zorgverleners een mondkapje. Jullie dragen enkel bij de doorloop van het ziekenhuis een mondkapje. Indien jij, of je partner, klachten heeft of positief getest is, gelden er uiteraard meer maatregelen. Wij zullen ons er hard voor maken dat je als barende geen mondkapje hoeft te dragen.
 • Het is mogelijk dat de kraamzorg, of wij, een stagiaire meenemen. Voor de aanwas van nieuwe collega’s vinden wij het heel belangrijk om de opleiding door te laten lopen. We waarderen het zeer als jullie deze gelegenheid willen bieden.

Kraambed

 • Wij zullen in de kraamweek 1 á 2 keer op huisbezoek komen. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer deze huisbezoeken zijn. De overige controle momenten zullen telefonisch plaats vinden. Heb jij of een van je gezinsleden corona gerelateerde klachten dan horen we dit graag vóórdat we bij je op de stoep staan.
 • De voorlichtingsavonden worden online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundig cursuscentrum Nijmegen: https://www.vccnijmegen.nl/

NB. De maatregelen in het Radboudumc en CWZ kunnen anders zijn dan binnen onze verloskundige praktijk. Houd hier rekening mee. Het staat je vrij om contact met hen op te nemen.

Vaccineren

We verwachten dat in de eerste maanden van 2021 twee soorten COVID-19-vaccins gebruikt zullen gaan worden; het Pfizer en het Moderna vaccin.

Het RIVM heeft in samenwerking met onder andere de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)  en de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) een advies uitgebracht voor vrouwen met kinderwens of zwangerschap t.a.v. COVID-19 vaccinatie met bovenstaande vaccins.

Bij mannen of vrouwen met een kinderwens is er geen bezwaar voor vaccinatie. Als je achteraf toch zwanger bleek te zijn tijdens de vaccinatie, is dat geen reden om je zorgen te maken.

Voor gezonde zwangere vrouwen wordt voorlopig geadviseerd niet te vaccineren, dit geldt dus ook voor vrouwen die bij ons in de praktijk onder zorg zijn.

Het advies voor zwangere vrouwen met onderliggende ernstige ziekten is om wel te vaccineren, omdat de voordelen hiervan opwegen tegen de mogelijke nadelen van vaccinatie. Ziekten die hierbij worden bedoeld zijn o.a. chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartpatiënten, ernstige diabetes, ernstige nierziekten, verminderde weerstand, HIV, ernstige leverziekten en zeer ernstig overgewicht. Deze vrouwen zijn vanwege complicaties al in het ziekenhuis onder controle.

Zwangere vrouwen met beroepen waarbij hoge en niet te vermijden blootstelling aan COVID-10 kan optreden en die volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komen, worden ook geadviseerd wel te vaccineren.

Kijk voor meer informatie op Standpunt-Vaccinatie-tegen-COVID-19-rondom-zwangerschap-en-kraambed-def1-8-1-2021.pdf (nvog.nl) of op de site van het RIVM Is het vaccin veilig als ik zwanger ben? | RIVM