Corona


Beste zwangere en partner,

De ontwikkelingen omtrent het Coronavirus gaan hard. De beroepsorganisatie voor verloskundigen (KNOV) heeft adviezen opgesteld voor de verloskundige zorg. Alle verloskundigen in de regio en in het land gaan zich hieraan houden. De maatregelen hebben het doel het aantal besmettingen te beperken. Deze maatregelen zijn in ieder geval tot 31 maart van kracht.
Elke dag wordt opnieuw de situatie bekeken en kunnen er zaken wijzigen. Hou daarom de social media van onze praktijk in de gaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Spreekuren
Heb je de komende periode een afspraak gepland, dan zul je in de dagen ervoor worden gebeld door de verloskundige voor een telefonisch consult. Zij zal in dit gesprek vragen beantwoorden en informatie geven. Zij zal tevens met je nagaan of controle op de praktijk nodig is.

Controles die plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk meten en je buik controleren. Echo’s op medische indicatie vinden gewoon plaats.

Tussen 16-27 weken zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en deze komen om die reden te vervallen. Wij zullen je bellen en je lichamelijke controle verzetten naar een later moment.

De 20 weken echo gaat door.

Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen partner of kinderen mee te nemen. Met het thuisfront beeldbellen, tijdens bijvoorbeeld een echo, mag natuurlijk altijd.
Het hartjesspreekuur komt te vervallen.

Bevalling
De keus voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. Wanneer je gaat bevallen mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (ook in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Ook kraamvisite meteen na de bevalling in het ziekenhuis is niet mogelijk. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Kraambed
De controles in de eerste week na de bevalling zullen ook telefonisch zijn. Indien noodzakelijk komen we uiteraard langs. We hebben een goede samenwerking met de kraamzorg en zij zijn op de hoogte van deze aanpassing.

Algemeen
Voor zwangeren gelden verder dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Hou daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM.
Ben je verkouden, moet je hoesten, heb je koorts en heb je een afspraak? Vertel dit in het telefonische gesprek voorafgaand aan de afspraak. Dan kunnen we kijken wat in jouw geval het beste is om te doen.

Uiteraard zijn we gewoon bereikbaar en zal medische noodzaak altijd een reden zijn om je te langs te laten komen of thuis te bezoeken.

Als praktijken in de regio doen wij hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier houden wij de kwaliteit van zorg goed in de gaten en we doen er dan ook alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.