Zwangerschapscontroles

Voor info over de eerste afspraak, spreekuurtijden en (telefonische) bereikbaarheid zie bij Aanmelden.

Na de eerste afspraak worden steeds vervolgcontroles afgesproken die 10 tot 15 minuten duren. Bij de tweede controle wordt bloed afgenomen. De tijd tussen de afspraken is eerst 6 of 5 weken en neemt af naar 4, 3 en 2 weken met het vorderen van de zwangerschap. Rond de uitgetelde datum kom je elke week. Als het nodig is zien we je uiteraard vaker. Tussen de afspraken in mag je ons altijd bellen bij vragen of problemen.
Met een zekere regelmaat lopen er verloskundigen in opleiding mee in onze praktijk en soms een co-assistent. Relevante informatie hierover vind je op het memobord in de wachtkamer.

Welke onderzoeken er zoal verricht worden staat vermeld in de folder 'Zwanger!' die je van ons krijgt. Een aantal onderzoeken worden bij elke controle verricht zoals het meten van je bloeddruk en het voelen van je buik (om o.a. de groei van je kindje te beoordelen). Vanaf 16 weken luisteren we iedere controle naar het hartje van de baby. Voor vragen, klachten en kwaaltjes kun je altijd bij ons terecht.

Wij maken zelf echo's in de praktijk, altijd op verloskundige indicatie. Standaard krijgt elke zwangere een termijnecho aangeboden bij de eerste controle tussen de 9 en 12 weken. Verder kun je kiezen voor echo’s die vallen onder "prenatale screening", zoals de combinatietest en de 20-weken-echo. Deze echo’s worden uitgevoerd door gespecialiseerde verloskundigen in het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN). Bij twijfel over de groei van de baby of een verkeerde ligging aan het eind van de zwangerschap, zullen wij uiteraard een extra echo maken (echo op indicatie). Echo's op indicatie worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor het maken van een pretecho kun je terecht bij een pretechobureau, kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

 

 

Wij raden je aan, zeker bij een eerste zwangerschap, om onze voorlichtingsavonden over zwangerschap en bevalling te bezoeken. Zie hiervoor de pagina Voorlichting en cursussen.

Rond 35 weken bespreken we jullie persoonlijke wensen rondom de bevalling tijdens het spreekuur, neem dan liefst je partner mee. We geven informatie over de bevalling en een bel-advies: wanneer bel je ons als het zover is?
Bij problemen of complicaties tijdens de zwangerschap waarbij extra onderzoek of zorg nodig is zullen we je naar de gynaecoloog in een van de ziekenhuizen in de buurt verwijzen. Dit geldt ook voor de bevalling en de periode daarna. Je mag zelf een ziekenhuis kiezen. Onder zorg van de gynaecoloog vallen (je hebt dan een medische indicatie) betekent niet altijd dat je ook door een gynaecoloog gezien wordt. In beide Nijmeegse ziekenhuizen werken arts-assistenten (vaak gynaecoloog-in-opleiding) en verloskundigen onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Als het probleem opgelost wordt verwijst men je weer terug naar ons.

Klachten

Wij doen ons best het onze cliënten naar de zin te maken vanuit de gedachte dat zwangerschap en geboorte natuurlijke en bijzondere gebeurtenissen zijn in een mensenleven. Mocht je toch een klacht hebben dan staan wij hiervoor open: bespreek het met ons, meestal is de klacht dan zo verholpen. Indien er op een klacht niet naar tevredenheid wordt gereageerd dan kun je deze doorspelen naar de klachtencommissie van de KNOV. Informatie hierover vind je in de wachtruimte of op www.KNOV.nl