Regelen vroeg in de zwangerschap

Wat moet je nog meer doen en regelen vroeg in de zwangerschap?

Lees de informatie bij Advies voor zwangeren over leefregels en voedingsadviezen

Aanmelden voor voorlichtingsavond "Goed geinformeerd zwanger".
Deze avond is speciaal bedoeld voor vrouwen (en partner) die tussen de 13 en 20 weken zwanger zijn, zie Voorlichting, cursussen. Meld je aan na het eerste bezoek aan de verloskundige. Er zijn ook voorlichtingsavonden over borstvoeding en over de bevalling.

Vraag kraamzorg aan voor je 16 weken zwanger bent. 
Kraamzorg is verzorging van moeder en kind in de eerste week na de geboorte. Meestal ben je hiervoor (grotendeels) verzekerd: lees de polis na of informeer bij je zorgverzekeraar. Kraamzorg is in onze ogen noodzakelijk voor een goed verloop van de eerste dagen na de geboorte van je baby: denk aan hulp bij de borst/flesvoeding, de medische controles van moeder en kind en de handige tips voor de verzorging van je baby.

 

Als je onverwacht per keizersnede of met behulp van andere medische ingrepen bevalt, kan de aanwezigheid van kraamzorg een vereiste zijn voor een vlot ontslag uit het ziekenhuis. Wij hebben vanwege de goede samenwerking voorkeur voor de reguliere kraamzorg van thuiszorg Zuid-Gelderland maar het kan zijn dat je verzekeraar met andere kraamzorgbureaus werkt. Op de praktijk hebben wij aanvullende informatie.
 
Aanmelden voor een zwangerschapscursus.
Er bestaan veel verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling, alleen of met partner. Zie ook Voorlichting, cursussen. Kies een cursus die jou (en eventueel je partner) aanspreekt. Meld je aan tussen 15 en 18 weken zwangerschapsduur. De meeste cursussen starten rond 20 weken.
 

Erkenning regelen.
Als jullie niet getrouwd zijn is het meestal aan te raden erkenning van de baby door de partner te regelen na de eerste 3 maanden, in elk geval voor een zwangerschapsduur van 24 weken. Voor meer informatie verwijzen wij naar het stadskantoor of gemeentehuis.