Bevalling en kraambed

Het krijgen van een kind is een bijzondere ervaring voor ouders. Wij zullen ons ervoor inzetten dat de geboorte van jullie kind behalve zo veilig als mogelijk ook zo prettig mogelijk verloopt. Zelf kun je hieraan meehelpen door je voor te bereiden op de komst van de baby.  We denken graag met je mee om de bevalling zoveel mogelijk te laten verlopen naar jullie wensen. 

Wensen ten aanzien van de bevalling

In bad bevallen? Of liever op de baarkruk? Zoveel mogelijk alleen of ook je moeder erbij? Al jullie wensen zijn bespreekbaar met ons. Ook als je je zorgen maakt over de bevalling of pijnstilling wenst kun je bij ons terecht. Een goede voorbereiding maakt je wensen al snel inzichtelijk. Meld je aan voor onze voorlichtingsavond ‘Voorbereiding op de bevalling’ of bekijk onze andere voorlichtingen en cursussen. We denken graag met je mee om de bevalling zoveel mogelijk te verlopen naar jullie wensen. Ons doel is een gezonde moeder met een gezond kind en een bevalling waar jullie goed op terug kunnen kijken. Als je met vertrouwen in jezelf, je partner en in ons als verloskundigen aan je bevalling begint heb je de beste start voor een goede baring.

Thuis of poliklinisch bevallen

Als je geen medische indicatie hebt mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevalt. Een van ons begeleidt de bevalling met assistentie van een kraamverzorgende (thuis en RadboudUmc) of verpleegkundige (CWZ).
Wellicht overbodig te vermelden: thuis bevallen is zeker zo veilig als in het ziekenhuis. Volgens sommige onderzoeken zelfs veiliger: je hebt minder kans op onnodige ingrepen en op (ziekenhuis)infecties. Wij vinden vooral dat je daar moet bevallen waar je je het prettigst voelt.

Medische indicatie

Het kan zijn dat de bevalling anders verloopt dan gehoopt of verwacht. Bijvoorbeeld omdat de bevalling lang duurt of omdat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. In dat geval dragen wij de zorg over aan de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Wij zorgen voor een persoonlijke overdracht met aandacht voor jullie wensen en vertrekken op een moment dat de situatie dat toelaat. De kans op een medische indicatie bij een eerste bevalling is ongeveer 50%, bij een volgend kind 20%.

Controles na de bevalling

De eerste week hebben we om de dag contact om te kijken hoe het gaat. De kraamverzorgster doet de dagelijkse controles van moeder en kind. Zij helpt ook bij de voeding van de baby en geeft handige tips voor de verzorging. Als verloskundigen zijn wij verantwoordelijk. Verder geven wij informatie over onderwerpen als borstvoeding en anticonceptie. Samen met de kraamverzorgende verzorgen wij aan het eind van de kraamweek de overdracht naar de het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige en arts van het bureau nemen dan geleidelijk de zorg voor de baby over, zoals groeicontrole, voeding en de inentingen. De GGD komt voor de hielprik en de gehoorscreening.

De hielprik

De hielprik is een landelijk onderzoek naar aangeboren (stofwisselings-) ziekten. Kinderen met aanleg voor deze ziekten hebben een dieet of medicijnen nodig. 

Borst-/flesvoeding

De keus welke voeding de baby gaat krijgen is vrij voor de ouders. Wij zullen jullie ondersteunen bij welke keus jullie ook maken. Het is goed om te weten dat borstvoeding gezondere voeding voor baby's is dan flesvoeding: borstgevoede baby's zijn minder vaak ziek, hebben minder darmkrampjes en leggen een betere basis voor latere gezondheid: kinderen krijgen later minder vaak allergieën, suikerziekte, overgewicht of hoge bloeddruk. Zieke of te vroeg geboren baby's hebben betere genezings- en overlevingskansen als ze borstvoeding krijgen. Toch lukt het niet altijd borstvoeding te geven. Flesvoeding is dan het beste alternatief. Kijk voor meer informatie over borstvoeding op zorgwijzer of de website van de Verloskundige.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling kom je nog een laatste keer op controle. We controleren of jij weer voldoende hersteld bent. We voelen naar de buik- en bekkenbodemspieren, geven zo nodig advies en vernemen graag of onze zorg tijdens naar wens was. We geven advies ten aanzien van een volgende zwangerschap. Ook anticonceptie komt aan bod.

Het spiralenspreekuur

Bij het Vrouwen Centrum Nijmegen kun je terecht voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal. Wij kunnen je voorlichten over de verschillende soorten spiralen en je helpen daar een keuze in te maken. Bekijk hier onze voorlichtingsfolder. Voor verdere informatie en verwijzing kun je terecht bij onze praktijk.